Welkom bij
Naar de inhoud Naar de footer

Historisch droogdok Willemsoord behoudt zijn pracht door grondig onderhoud

Het stenen droogdok, genaamd Dok II of nieuwe droogdok, stamt uit de periode 1857-1866. Het dok werd aangelegd in verband met de groei van de marine en van het bijbehorend scheepsonderhoud. Het dok is van algemeen belang als historisch functioneel hoofdonderdeel van Rijkswerf Willemsoord. Daarnaast is het object van algemeen belang uit cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en constructief oogpunt. Het is een zeldzaam voorbeeld van een in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd droogdok. Het is dan ook van belang voor Willemsoord BV om dit prachtige stukje erfgoed, een van de blikvangers op Willemsoord, presentabel te houden.

In 2023 onderging het dok groot onderhoud, waarbij het gedurende de werkzaamheden continu werd schoongehouden, zodat het nog steeds een goed aanzicht behield voor de bezoekers op Willemsoord.  Sindsdien wordt Dok II volgens planning twee keer per jaar grondig schoongemaakt om de vormgeving netjes te houden.

In het eerste kwartaal van 2024 werd ontdekt dat er een aanzienlijke hoeveelheid afval in het dok was gegooid, waaronder stenen, plastic, hout, en lege flessen en blikjes. Willemsoord BV heeft al deze rommel voor de zomer opgeruimd.

De tweede schoonmaakronde van het jaar stond gepland voor het einde van de zomerperiode. In de eerste week van september is dan ook de noordzijde van het dok grondig aangepakt door Willemsoord BV. Hierbij zijn maar liefst 13 kliko containers aan afval en onkruid verwijderd. In de tweede week van september zal de zuidzijde van het dok onder handen worden genomen. Het verwijderen van al het onkruid blijkt een uitdaging, aangezien de verschillende hoogtes van het onkruid in het dok en het veilig kunnen bereiken van sommige vlakken.

Voor 2025 zijn de schoonmaakrondes opnieuw ingepland in het voorjaar en aan het einde van de zomer. Dit structurele onderhoud is essentieel om Dok II in goede staat te houden.