Welkom bij
Naar de inhoud Naar de footer

Gedenkplaats rijkswerf Willemsoord 1940 1945

Sinds 1948 stond het monument ‘Rijkswerf 1940-1945’ op Plein 1822 op Willemsoord. Toen de rijkswerf in de jaren negentig verhuisde naar de Nieuwe Haven verhuisde het monument ook mee. Maar in 2014 bleek het bijna zeventig jaar oude monument in slechte staat te verkeren. Vervanging was dan ook dringend noodzakelijk. Er is een nieuw ontwerp gemaakt waarbij de mens achter iedere naam centraal staat. Het zijn nu mini-monumentjes, één voor elk individueel slachtoffer, met beknopte informatie over hun functie en leeftijd, maar ook wanneer, waardoor en waar ze zijn overleden.

Schil Schillemans heeft het monument pro Deo ontworpen. Hij is grafisch ontwerper BNO te Amsterdam en de zoon van een van de slachtoffers. Het ontwerp kwam tot stand in nauw overleg met alle leden van de ‘Werkgroep Verplaatsing Monument Burgerslachtoffers Rijkswerf Willemsoord’, geleid door initiatiefnemer en voorzitter Cees Rondèl. Hij deed jarenlang onvermoeibaar research naar de gegevens van alle slachtoffers, in archieven en via hun nabestaanden.

De tachtig mini-monumentjes zijn gemaakt van roestvast staal, net als de beide panelen van het monument. Alle metalen onderdelen zijn in de werkplaatsen van de Directie Materiële Instandhouding in Den Helder vervaardigd. De oppervlaktebehandeling is door Eurofinish en collegabedrijven in Sneek uitgevoerd. Adelfi Design in ’s Hertogenbosch heeft alles gelasergraveerd. Ieder plaatje weegt ruim 500 gram.

Op 4 mei 2015 is het monument onthuld, in bijzijn van enkele nabestaanden en belangstellenden.