Welkom bij
Naar de inhoud Naar de footer

Willemsoord in WOII

Dit gedeelte is verschillende keren gebombardeerd met als resultaat de gebouwen in puin en tientallen doden. ook het gebouw, waar nu gebouw 73 staat, werd getroffen. De Mastenloods (gebouw 66) kreeg schade die kon worden hersteld. De verdwenen gebouwen waren allemaal in dezelfde fraaie, sobere bouwstijl als gebouw 66 en de andere gebouwen uit de begintijd van de Rijkswerf.

Naast het Nieuwe Dok (Dok 2), gebouwd tussen 1859 en 1866, werd een nieuw stoommachinegebouw gebouwd. De pompen konden, via een ondergronds buizenstelsel ook het Oude Dok (Dok 1) leegpompen. Het oude Stoommachinegebouw (gebouw 47) werd ingericht als graanpakhuis en ijzermagazijn. Het graan was nodig voor de marinebakkerij. Vlak voor WO II werd de telefooncentrale in dit gebouw gevestigd. Hierdoor vond de bezetter het gebouw geschikt als commandopost. Het had de dikste muren van alle gebouwen op de werf en een waterkelder die als schuilkelder werd ingericht. Het gebouw werd versterkt met een betonnen dak, de raam en meeste deuropeningen werden dichtgemaakt met gewapend beton. Het hele gebouw kreeg een betonnen “korset” waardoor de muren zwaar werden beschadigd. De kelder is nog steeds intact met britsen en een keukenhoek.

In de jaren zeventig kreeg het gebouw een pleisterlaag van grijs beton. Restauratie leek onbegonnen werk. Het gewapend beton moest met veel geweld van slopersmateriaal uit raam- en deuropeningen worden verwijderd. De pleisterlaag moest worden afgebikt en hier en daar kwam zwaar beschadigd metselwerk tevoorschijn: sporen van de aanpassingen door de bezetters. Tijdens de restauratiewerkzaamheden is het metselwerk in de buitenmuren aangeheeld en het betonnen dak gehandhaafd. De vroegere houten dakgoten kwamen niet terug, maar het dak kreeg wel een originele leibedekking. De sporen van de aanpak door de bezetters in het interieur van het gebouw zijn expres zichtbaar gelaten omdat zij deel uitmaken van de geschiedenis van het gebouw. In de vloer op de begane grond zijn lichtjes aangebracht op de plaatsen waar de negen cilinders van de stoompomp in de kelder zich bevonden. De cilindergaten zijn er nog.

In gebouw 47 is Willemsoord B.V. gehuisvest; in gebouw 52A bevindt zich het Informatiecentrum
Den Helder