Welkom bij
Naar de inhoud Naar de footer

Museumhaven

Rondom het Willemsoord complex ligt Museumhaven Willemsoord. Hier liggen allerlei historische bedrijfsvaartuigen te pronken, die veelal een binding hebben met Den Helder en/of de provincie Noord-Holland. Grote blikvangers zijn het Lichtschip Texel en de ex-Zr.Ms.Bonaire. Verder bevinden zich in de zuid-oost hoek een sleephelling, diverse werkplaatsen, een afbouw c.q. restauratiekade en ’t Schipperscafé. Regelmatig worden hier ook grote zeilschepen afgebouwd en/of gerestaureerd.

Stichting Zijner Majesteits Bonaire

De Bonaire is een zeilend oorlogsschip uit 1876. Het is een schoenerbark, dus heeft het drie masten waarvan de voorste “vierkant” is getuigd. Maar het had ook een machinekamer met twee stoomketels en een stoomzuigermachine. Het schip heeft een ijzeren huid, aan de buitenkant met hout bekleed. Dankzij aanzienlijke subsidies van overheden (Gemeente Den Helder en Provincie Noord-Holland) en particuliere fondsen (o.a. het Waddenfonds en het Prins Bernhardfonds) wordt het schip in de originele staat teruggebracht, waarbij de tradionele technieken worden toegepast. Liggend in het prachtige Dok 1 uit 1822 is het schip het stralende visitekaartje van Willemsoord. Het schip ondergaat momenteel volledig haar restauratie en is ook op afspraak te bezoeken.

Dok 1/gebouw 39
1781 AS Den Helder
www.stichtingbonaire.nl

Lichtschip Texel

Het Lichtschip Texel is het oudste nog in Nederland zijnde lichtschip. Zij is gebouwd op de voormalige Rijkswerf Willemsoord en kwam op 29 september 1952 in dienst op de positie Texel, ongeveer 18 zeemijlen uit de kust nabij Den Helder. In 1992 is het schip voorgoed binnengehaald. Het Lichtschip Texel heeft sinds 1995 haar definitieve ligplaats gekregen in Den Helder, waar zij een nieuwe dimensie toevoegt aan haar bestaan, namelijk als museum lichtschip. Het Lichtschip Texel ligt afgemeerd aan de steiger tegenover gebouw 66.

Laat u tijdens de rondleiding meevoeren en ontdek de geheimen van een lichtschip. Proef de sfeer van vervlogen dagen toen 11 mannen vier weken lang aan boord van het lichtschip verbleven en bedenk hoe het was als de storm loeide, de golven beukten en het schip achter het anker lag te trekken en zwaaien en door de zee als speelbal werd gebruikt.

Stichting Historie der Kustverlichting
Willemsoord 73
1781 AS Den Helder
lichtschip-texel.nl

Ook op Willemsoord

Stichting Y8122

Stichting Y8122 is opgericht door een grote groep vrijwilligers die gezamenlijk de restauratie van de Y8122 ter hand hebben genomen. De vrijwilligers slaagden erin de Y8122 weer in haar oude glorie te herstellen.

Willemsoord 73
1781 AS Den Helder
y8122.nl

Fairtransport BV Shipping & Trading

Rederij Fairtransport vervoert goederen duurzaam met traditionele zeilende vrachtschepen zoals de Tres Hombres en Nordlys. Van A naar B, zonder CO2.

Willemsoord 73
1781 AS Den Helder
fairtransport.eu

De Morgenster

De Morgenster is een zeiltrainingsschip dat met trainees en/of passagiers deelneemt aan diverse races en evenementen voor tallships. Het 49 meter lange vaartuig kan door zowel particulieren, organisaties en bedrijven worden geboekt voor een- of meerdaagse zeezeiltochten. Ervaar het varen met een groot zeilschip en beleef de tijden van weleer.
zeilbrik.org

Tecla

De zeilende haringlogger Tecla is in 1915 als Katwijk 143 van stapel gelopen. Het 28 meter lange vaartuig is één van de mooiste nog varende haringloggers en wordt al een groot aantal jaren als zeilend passagiersschip en trainingsvaartuig ingezet. Regelmatig wordt met succes deelgenomen aan evenementen en races voor tallships.
tecla-sailing.com