Welkom bij
Naar de inhoud Naar de footer

Willemsoord blijft thuishaven voor Sea Rangers

Als Willemsoord zijn we enorm trots op de diversiteit aan organisaties die we huisvesten op de voormalige Rijkswerf. Neem de sociale onderneming Sea Ranger Service. Voor deze ‘boswachters van de zee’ is Willemsoord al vijf jaar de vaste thuishaven.

De zee moet beter beschermd worden. Helaas ontbreekt het in de praktijk vaak aan mensen, schepen en geld. Sea Ranger Service creëert een win-win-win-situatie: jonge mensen worden opgeleid tot Sea Ranger, zetten zich in voor de bescherming van de zee én bouwen speciale zeilschepen om dit werk kosteneffectief en schoon uit te voeren. Een creatieve combinatie van jongerenwerk, scheepsbouw, offshore diensten en natuurbehoud!

Een groot succes

Wietse van der Werf, CEO en oprichter van Sea Ranger Service, vertelt: “We zijn dit in 2018 op kleine schaal gestart en werken inmiddels voor de Nederlandse, Franse en Britse overheid en allerlei partijen in de erfgoedsector. Het slaat enorm aan; we hebben al 13 overheidsopdrachten mogen uitvoeren. Door te zeilen kunnen we schoner en goedkoper varen, en daardoor is er nu allerlei onderzoek en natuurbeheer mogelijk wat voorheen te duur was, ook voor overheden. En dat wij dat als sociale onderneming in opdracht van overheden doen is helemaal nieuw.”

Inspecteren en beschermen

Sea Ranger schepen kunnen worden ingezet bij verschillende soorten offshore taken waaronder inspecties, monitoring van beschermde zeegebieden en lichte inspectiewerkzaamheden in offshore windparken en zeewierboerderijen. Met behulp van drones en onderwaterrobots kan de Sea Ranger Service vanuit de lucht scheepsactiviteiten monitoren en onderwater lokale zeebodem-ecologie inspecteren. “Een aantal Sea Rangers wordt opgeleid tot dronepiloot. Bij zo’n ramp als met het containerschip MSC Zoe bijvoorbeeld worden wij dan ingehuurd om te assisteren bij het toezicht op de lading van schepen op zee”, aldus Wietse.

Daarnaast ondersteunen Sea Rangers maritieme instituten bij onderzoek op zee. Het nemen van monsters, klimaatwaarnemingen doen, maar ook het aanplanten van zeegras. Ook monitoren de Sea Rangers beschermde zeegebieden door een combinatie van digitale monitoring tools en offshore capaciteit om extra ‘oren en ogen’ op zee aan te bieden.

Het draait steeds vaker om purpose

Duurzaam natuurbeheer en natuurherstel op zee door banen te creëren en jonge mensen op te leiden; de Sea Rangers aanpak zorgt voor gelijktijdige sociale en ecologische impact. Niet zo gek dus dat jongeren hier graag aan meedoen. Wietse: “We hebben nog nooit actief Sea Rangers hoeven werven. Terwijl er overal gigantische tekorten zijn en het best lastig is om jongeren te interesseren en enthousiasmeren voor het werken op zee. Jongeren worden ook steeds kritischer; ze gaan echt niet meer voor de eerste de beste baan. Alles gaat weloverwogen en ze willen iets goeds doen voor de wereld. Het feit dat ons werk jongeren purpose biedt en ze er gewoon voor betaald krijgen, anders dan bijvoorbeeld een beach clean up, motiveert en maakt het aantrekkelijk. Ook voor meisjes en vrouwen; van de bijna 1.000 inschrijvingen de afgelopen 5 jaar was maar liefst 72% vrouw. Terwijl in dit wereldje, de mensen die op zee varen, wereldwijd maar 1% vrouw is. Dat is dus ook een enorme omslag en een mooie extra bijkomstigheid van deze aanpak.”

Baan en opleiding ineen

Hoe word je eigenlijk een Sea Ranger? Wietse: “Jongeren die geïnteresseerd zijn om Sea Ranger te worden kunnen zich aanmelden voor ons bootcamp. We hebben jongeren die net zijn afgestudeerd en even niet weten hoe nu verder, maar ook jongeren uit Den Helder die al even werkloos zijn of in de kaartenbakken bij de gemeente zijn beland. Iedereen tussen de 18 en 29 jaar kan meedoen, ongeacht vooropleiding, genderidentiteit of achtergrond.” Als ze na het bootcamp geselecteerd worden voor een betaalde baan als Sea Ranger, gaan ze – afhankelijk van de opdrachten die er lopen – zo’n 7 maanden tot een jaar fulltime aan de slag. Ze werken dan telkens een aantal weken achter elkaar op zee, afgewisseld met een periode thuis. Op het zeilende werkschip doen ze werkervaring op.

Klaargestoomd voor de toekomst

Na de opleiding worden de jongeren begeleid naar andere werkgevers. “Zo hebben we een jongen uit Den Helder die in de binnenvaart is gaan werken en een ander die dronepiloot in de offshore is geworden. Het is voor veel van de deelnemers een soort oriëntatie-tussenjaar om te kijken wat bij ze past. En dat is ook precies de bedoeling. Ze mogen daarna ook niet blijven hangen, tenzij we ze graag willen houden om nieuwe Sea Rangers te begeleiden. Maar de bedoeling is dat ze vanuit ons doorstromen. Dat maakt het ook interessant voor andere partijen die personeel zoeken; wij hebben ze vaak al een stukje gereed gemaakt voor andere functies.”

Blij met Willemsoord

Wietse is blij met de Sea Rangers uitvalsbasis op Willemsoord en tekende daarom opnieuw voor 5 jaar bij voor de huur. “We zijn heel dankbaar dat de gemeente, Willemsoord BV en het havenbedrijf ons in 2018 de kans gaven om op Willemsoord te starten. Vanwege de ligging en het maritieme karakter is Den Helder voor ons de perfecte locatie. Wij blijven!”